Throughput یا Bandwidth ؟
در این مقاله به مفهوم پهنای باند Bandwidth و Throughput می پردازیم.
مفهوم Throughput با Bandwidth (پهنای باند) را نباید یکسان معنی کرد و نباید نسبت این دو را خطی در نظر گرفت! به عبارتی لزوما هرچه پهنای باند بیشتری داشته باشیم Throughput بیشتری خواهیم داشت یا لزوما هرچه Throughput بیشتر شود پهنای باند بیشتر میشود یا پهنای باند همان Throughput است! هر سه جملهی گفته شده غلط است! Bandwidth به معنای پهنای باند ترجمه میشود هرچه پهنای باند یک سیستم یا یک شبکه بیشتر شود می تواند، Throughput بیشتری داشته باشد اما لزوما نباید همیشه این گونه برداشت شود!
Bandwidth :
Bandwidth یا پهنای باند در شبکه یعنی حداکثر تعداد داده هایی که در یک واحد زمانی از یک شبکه ارسال میکنیم. پهنای باند را می توانیم به یک اتوبان تشبیه کنیم هرچه تعداد لاین آن اتوبان بیشتر شود پهنای باند بیشتری خواهیم داشت یعنی خودروهای بیشتری می توانند به مقصد برسند و ظرفیت پذیرش اتوبان با افزایش تعداد لاین ها یبشتر شدهاست.
Throughput :
Throughput به معنای تعداد عملیاتی است که در یک واحد زمان انجام میشود ( که در مبحث شبکه عملیات را دادهی ارسالی در یک شبکه در نظر میگیرند). برای Throughput معادل فارسی خوبی نداریم که مفهوم آن را برساند اما می توانیم معنی گذردهی یا ظرفیت پذیرش یا توان زمانی ترجمه کنیم. گاها در مبحث الکترونیک و یا پردازنده ها نیز مفهوم Throughput را با Response time به اشتباه معنی میکنند و یا همینطور مثل همین بحث گفته شده این دو را عکس هم معنا میکنند که اینطور نیست!
Response time :
Response time یعنی میانگین زمانی که طول می کشد تا یک عملیات (در مبحث الکترونیک و پردازنده ها عملیات را دستور در نظر میگیرند) انجام شود.
این دو نیز یعنی Throughout و Response time عکس هم نیستند!
بهتر بگوییم این دو، نسبت یه هم رابطه دارند اما رابطه خطی ندارند! دلایل آن هم انشاالله در مقالهی دیگر در مبحث پردازنده ها گفته میشود.
تفاوت میان پهنای باند با ظرفیت پذیرش :
در بحث شبکه Throughput تعداد داده ای است
که در یک شبکه در یک واحد رمانی از یک فرستنده Sender به یک گیرنده Receiver ارسال میشود
حال آیا از نظر شما این دو لزوما رابطه ی خطی دارند؟
یعنی لزوما با فزایش Bandwidth (پهنای باند)، Throughput (ظرفیت پذیرش) بیشتری خواهیم داشت؟
فرض بگیرید در اتوبان تهران-کرج در ساعات اوج ترافیک ( آخرین روز تعطیل هفته-جمعه شب به سمت تهران یا ساعات ۴ تا ۸ عصر به سمت کرج (که معمولا ۲ تا ۴ ساعت مسیر ۱ ساعته طول میکشد تا شما به انتهای مسیر برسید.)) قرار دارید و قصد دارید هرچه زودتر به مقصد خود برسید آیا زود میرسید؟ آیا تعداد لاین های یا ظرفیت اتوبان تهران – کرج تاثیری در زمان رسیدن شما به مقصد دارد؟ حتی در بعضی از قسمت های اتوبان تهران-کرج تعدادلاین ها به ۵ و ۶ لاین میرسد ولی باز شما در ترافیک گرفتار شده اید!
تاثیر پهنای باند بیشتر بر ظرفیت پذیرش :
حالا فرض بگیرید در همان زمان یعنی اوج ساعات ترافیک با مترو حرکت کنید با فرض اینکه مشکلی در مسیر مترو پیش نیاید.آیا به مقصد زودتر نخواهید رسید؟ در صورتی که تعداد لاین های اتوبان یا بهتر است به این شکل گفته شود پهنای باند اتوبان از پهنای باند مترو بیشتر است اما شما با مترو زودتر خواهید رسید، زیرا بار ترافیک مسیر مترو به مراتب کمتر از اتوبان تهران-کرج است! تفاوت Throughput با bandwidth در اینجاست که این دو شاید باهم رابظه ای داشته باشند اما خطی نیست.
یعنی اگر فرض بگیریم اتوبان تهران کرج ۱۰ لاین بود، این پهنای باند باعث افزایش چشمگیری در Throughput میشود
اما بازهم به طور قطع نمیتوان اظهار نظر کرد زیرا به عنوان مثال فرض بگیرید در اتوبان در اوج ساعات ترافیک یک تصادف گسترده ای انجام شده است یا به هر دلیلی سبب شده ۵ تا ۶ لاین آن مسدود شود آیا بازهم افزایش پهنای باند کمکی به زمان زود رسیدن شما به مقصد کرده است؟
خیر. بنابراین می توان گفت با افزایش پهنای باند در شبکه احتمال افزایش Through-put بیشتر میشود.
و احتمال اینکه زودتر داده ارسالی به مقصد برسد بیشتر میشود.
تعریف دقیقتری از پهنای باند و ظرفیت پذیرش :
در شبکه های مخابراطی Bandwidth را به معنای پهنای پاند، حداکثر مقدار اطلاعاتی است که در یک واحد زمانی معین از خود عبود میدهد و Throughput تعداد اطلاعاتی است که در یک واحد زمانی معین دز یک شبکه ارسال می شود و گیرنده دریافت میکند. Bandwidth پهنای باندی همان مقداری است که شما از ISP خود خریداری میکنید اما Throughput همان سرعت واقعی است که از اینترنت دانلود میکنید.
عوامل تغییرات در ظرفیت پذیرش :
Throughput در شبکه میتواند به عوامل زیادی بستگی داشته باشد. از جمله افزایش بار ترافیکی، خرابی در شبکه، ایجاد صف queuing در شبکه، کاهش پهنای باند در شبکه، بالا بودن نرخ داده ارسالی در سمت فرستنده نسبت به دریافت داده از سمت گیرنده، تشکیل ازدحام یا شلوغی Congestion در مسیرهای شبکه و موارد بسیاری می تواند باعث کاهش Throughput شود.
با سلام خدمت حسین آقا مدیر سایت و عرض ارادت. مقوله طراحی مدار فقط منوط به داشتن دوره التیوم نمیشه و باید شبیه سازی با نرم افزار های دیگر و داشتن علم طراحی مدارات دیجیتال و آنالوگ انجام بشه وصرفا با طراحی پی سی بی با التیوم نمیشه گفت طراح شدم امیدوارم مهندس زبده کشور جناب حسین آقا فروزانی در این زمینه هم راهنمایی هایی ارزنده داشته باشن ودر سایت بزارن
با سلام و عرض ادب خدمت مدیریت کانال فرارسیدن نوروز1400را خدمت تکتک دوستان گرامی تبریک وتهنیت می گویم علی الخصوص جوانان دانشمنداقا حنیف و حسین آقا
سلام
من هم به شما سال نو رو تبریک میگم.
عالی بود
ممنون. موفق باشید.